En man i Norrtälje kapade ett träd i sin trädgård. Grannen noterade den höga stubbe som blev kvar och skojade om att man skulle kunna sätta en skiva på stubben så att den blev ett litet barbord. Gjorde man det skulle man ju kunna dricka Whisky på den. Inte långt därefter var skivan på plats -"Skall vi säga på fredag klockan tre?" frågade mannen, och på den vägen är det.

Varje fredag året om dricks det nu stubbe hos de två grannarna. Är det dåligt väder får man flytta stubben och använda sig av ministubben. Att "stubba" och gå till stubben är nu etablerade uttryck som har spridigt sig som en löpeld över världen*.

Normalt avnjuter man whisky, kaffe och något tilltugg. Vanligast är chips, ostbågar eller jordnötter (elefantgodis). Man turas om att stå för dryck och tilltugg. Man pratar och har det trevligt. Stubben är normalt slut någon gång runt klockan sex.

Invigning av stubbeTill vänster ser vi en bild från invigningen av originalstubben. Klockan är tre, det är fredag och stubbarna är glada.


*) Nåja, men en handfull anhängare finns det nog ....